Sağlık Hukuku

Sağlık hukuku, hasta ve hekim haklarını koruyan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yönelik yetki, sorumluluk ve cezaları düzenleyen hukuk dalıdır. Sağlık hukuku, hastalara uygulanacak tıbbi müdahalenin şartları, özel muayenehanelerin, hastanelerin yükümlülüklerini düzenlemiştir. Kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde sağlık hizmetine dair kurallar ve hükümler düzenlenmiştir. Böylelikle sağlık hukukuna uygun bir şekilde hasta ve hekimlerin hakları, yükümlülükleri korunmak istenmiştir. Tıp hukukunu ilgilendiren tüm düzenlemeler, sağlık hukuku altında değerlendirilir. Tıbbi müdahale yapılacak hastalara ait hak ve yükümlülükler, ilaç hukuku, medikal hukuku ve sağlık kuruluşu yükümlülükleri gibi konular bahsedilen hukuk dalı kapsamındadır.

Hekimin yükümlülüklerinden birisi de konusunda tıbbi müdahaleyi hukuka uygun hale getiren aydınlatılmanın yapılmasıdır. Hastaya yapılacak tedaviye ilişkin riskleri, yararlarının hekim tarafından detaylı ve anlaşılır bir biçimde aydınlatmanın yapılması gerekmektedir. Ayrıca hastanın kanuni çerçevede yapılan aydınlatmaya gönüllü bir şekilde rıza göstermesiyle tedavinin uygulanması gerekmektedir. Aydınlatılacak kişinin kim olduğu, aydınlatma zamanı, aydınlatmanın içeriği konusunda hekimin aydınlatmaya dair her türlü hukuki boyutunu mesleğini hukuki güvende icra etmesi açısından önemlidir.

Diğer bir konu da sağlık hizmetinden yararlanan hastaların mahremiyeti konusudur. Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik’in 6. maddesinin 1. fıkrasında “Sağlık hizmeti sunumunda görevli kişiler; ilgili kişinin sağlık verilerine ancak, verilecek olan sağlık hizmetinin gereği ile sınırlı olmak kaydıyla erişebilir.” düzenlemesi getirilmiştir. Hastalara ait bilgiler, sağlık verilerinin saklanması ve paylaşılmaması konusunda hastanelerin ve devletin hasta verilerini kaydetmiş olduğu sistemleri hukuka uygun olarak kullanmalıdır.

Hekimin yapmış olduğu tedavide istenilmeyen sonuçla karşılaşılmasında; sonucun konsültasyon teşkil edip etmediği, tedavi öncesinde tedavi riskine dair hastaya detaylı aydınlatmanın yapılıp yapılmadığı, öte yandan hastanın aydınlatılmış rızada bulunup bulunmadığı önem taşımaktadır.

Sağlık Hukuku Kapsamındaki Hizmetlerimiz

  • – Hekim (Doktor) Hataları Sebebiyle Açılabilecek Hukuk ve Ceza Davaları
  • – Tıbbi Uygulama Hataları (Malpraktis) Nedeniyle Maddi – Manevi Tazminat ve Ceza Davası
  • – Kamu Hastanelerindeki Doktor Hatasından Kaynaklanan Tazminat Davaları,
  • – Hekimlerin (Doktorların) Mesleki Sorumluluğu, Ceza Sorumluluğu, Tazminat Sorumluluğu ve İdari Sorumluluğu
  • – Estetik Ameliyatlarda Hekimin (Doktorun) Hukuki Sorumluluğu.
  • – Özel Sağlık Kuruluşlarının Sorumluluğu,
  • – Tıp ve İlaç Hukukundan Doğan Tazminat Davaları
  • – Tıp ve İlaç Hukukundan Doğan Diğer Akdi ve İdari Uyuşmazlıkların  Çözümü ve Davaların Takibi
  • – Organ Naklinin Hukuki Boyutu ve Yüksek Sağlık Şurası Kararları